Alman Lisesi'ne giriş hikâyeniz nedir?
Ailemin Almanya'daki görev süresi dolduktan sonra Türkiye'ye dönme kararı aldıklarında, anne ve babamın isteği ile Alman Lisesi Sınavları'na girdim. Ailemin; "Senin için çok güzel ve köklü bir okul olan Alman Lisesi'ni seçtik ve uygun görüyoruz" şeklindeki tercihi o zaman beni pek memnun etmemiş olsa da, okumaya başladığımda zaten benim de başka bir okulda okumayı düşünmediğimi gördüm. Çünkü bu okul tam bana göreydi.
Alman Lisesi'nde nasıl bir öğrenciydiniz?
İnsanın kendisini anlatması aslında bana göre değil, ama sınıf arkadaşlarım benim iyi ve çalışkan bir öğrenci olduğumu her ortamda şimdi bile yineliyorlar. Buna göre iyi ve çalışkan bir öğrenciydim diyebilirim.
Unutamadığınız öğretmen kimdir?
Öğretmenlerimin hepsini çok sevdim ve hepsinin bende yeri ayrı olduğundan, farklı izler bıraktıklarından ayrım yapmayı doğru bulmuyorum.
Alman Lisesi'nden sonra öğreniminize nasıl devam ettiniz?
Alman Lisesi'nde aldığım Abitur Diploması ile aslında kabul edildiğim İsviçre Basel Şehri'nde hukuk okumaya gitmek üzereyken, asıl beni mutlu edecek şeyin öğrenci ile beraber olmak olacağını anladım. Bundan sonraki süreçte, Ankara Üniversitesi'nde Alman Dili ve Edebiyatı, daha sonrasında ise İstanbul Üniversitesi'nde Öğretmenlik Formasyonu alarak eğitimime devam ettim.
Alman Liseli oluşunuzun size ve kariyerinize neler kattığını düşünüyorsunuz?
Alman Liseli olmam bana farklı bir dünya görüşü kattığından; dünya vatandaşı olma, sorma ve sorgulama eylemlerini diğerlerinden daha farklı yerine getirdiğimi düşünüyorum. Ama hayatımda daha da başarılı olmamın nedenini her zaman okulumu çok sevmem ve ona her ne olursa olsun bağlı kalmam olarak açıklıyorum. Tabi ki ben diğer mezunlara göre daha şanslı hissediyorum kendimi. Bu okulun mezunu olarak çok sevdiğim okulumda Türk Müdür olarak çalışıyor olmak herkesin sahip olabileceği bir şey de değil.
Abitur yaptınız mı? Bunun size nasıl bir katkısı oldu? Bu sistemi nasıl değerlendirirsiniz?
Abitur yaptım. Abitur diplomam ile yurt dışında hukuk eğitimine kabul aldığım halde, Türkiye'de kalıp şu anda yaptığım mesleğin eğitimini almaya karar verdim. Bir okuldan mezun olurken çift diploma şansını elde etmek size geniş bir yelpazede eğitim alma imkanı sunuyor. Bir de bu diplomanın sadece Almanya'da değil de tüm dünyada ömür boyu geçerli bir diploma olduğunu düşünürsek, az sayıda öğrencinin sahip olduğu bir durum olduğunu görebiliriz.
Bugün Alman Lisesi'nde öğrenim gören ya da ileride görecek olan gençlere tavsiye ve önerileriniz neler olur? Onlara hangi sektörleri hedef alan eğitimleri tavsiye edersiniz?
Alman Lisesi'nde şu anda eğitim gören ve/veya ileride eğitim görecek olan gençlere; kendilerinin büyük emekler harcayarak ve isteyerek, seçerek geldikleri bu okuldan en azami şekilde fayda sağlamalarını tavsiye ediyorum. Soran, sorgulayan, ayakları üzerinde sağlam duran, dünya vatandaşı olan bireyler olarak yetişmelerini, ülkemizin ve dünya üzerindeki seçkin üniversitelerin bölümlerinden mezun olarak, her alanda aktif olarak çalışmayı hedeflemelerini öneriyorum. Aslında Fen ağırlıklı bir okul olması sebebiyle öğrencilerimizin; mühendislik, tıp, mimarlık gibi alanlarda daha çok bir üst eğitimi tercih ettiklerini gözlemliyorum, ama bu çağın gerekliliklerine göre değişkenlik de gösterebilir. Dünyanın ihtiyacı üzerine birçok değişik meslek grubu da oluştuğundan, farklı alanlarda üst eğitimlerine devam edebilirler. Sadece mutlu ve verimli olabilecekleri bir alanı seçtiklerinden emin olmalarını belirtiyorum öğrencilerime.