DER, DIE, DAS

s

YÜK. END. MÜH. (DIPL. WI-ING)

06 Şubat 1944

Alman Lisesi öğrenim yıllarınız:

1955-1963

Alman Lisesi sonrası eğitiminiz:

BERLİN TEKNİK ÜNİVERSİTESİ - ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ

Mesleğiniz:

SİEMENS MALİ İŞLER, PLANALAMA, ORG. MD. ,GENEL MD DANIŞMANI

Halen çalıştığınız yer / Bulunduğunuz pozisyon:

Emekli

Meslek dışı çalışmalarınız:

ÇEŞİTLİ VAKIF VE DERNEKLER (ALKEV, IAL DERNEĞİ,, TADEV, BETÜMED, GALATASAARAY SPOR KULÜBÜ, BÜYÜK KULÜP

Eserleriniz:

'HOCAM' , TATLICIBAŞI 

 

Yabancı Diliniz:

ALMANCA, İNGİLİZCE, FRANSIZCA

Eşinizin Adı:

MELEK FERYAL

Eşinizin Mesleği:

YÜK. END. MÜH. (SIEMENS MAL, İŞLER MD. EMEKLİ)

Çocuklarınızın isimleri:

ESAT SELÇUK SAGAY, ZEYNEP MERVE DEVOOGHT

İrtibat adresiniz:

esagay@gmail.com

SAGAY, MEHMET EREN Cevaplıyor


Alman Lisesi'ne giriş hikâyeniz nedir?
1955. Dedem 19. yüzyılın başında, amcam da 1940 larda Alman Lisesinde öğretmen olarak çalışmış. Babam Fransız ekolünden olmasına rağmen Alman Lisesine girmemi istedi. Sadece Alman Lisesi imtihanına girdim.
Alman Lisesi'nde nasıl bir öğrenciydiniz?
İkmale kalmadan, sekiz senede okulu bitirdim. Genel olarak tüm Türkçe derslerinde ve matematikte başarılıydım. Lise yıllarında sosyal konularda aktivdim.
Alman Lisesi'nde en sevdiğiniz ve en sevmediğiniz dersler nelerdi?
Tarih en sevdiğim, müzik ise en çok zorlandığım ve sevmediğim dersti
Unutamadığınız öğretmen kimdir?
Suzan Batıman, Cahide Atakul, Erich Weber ve Birnmeyer
Alman Lisesi'nde ders dışı faaliyetleriniz nelerdi?
Lise yıllarında okulda sınıflar arası basketbol ve voleybol turnuvalarının organizasyonu, SeMaVer dergisi, 1962-63 dönemi SMW başkanı, Kültür kolu & SMW olarak Tanztee vs. organizasyonları, muhtelif Türk liseleriyle müşterek çalışmalar
Sıra arkadaşınız kimdi?
Her sene değişti. Son senelerde Ümit Bilginer, Ahmet İpekçi ve Haluk Özağaç
Alman Lisesi'nde okurken geleceğe dönük idealleriniz, planlarınız, hayalleriniz nelerdi?
Babamın arkeolog veya tarihçi olmamı önermesine rağmen önce dayımın etkisiyle mimar olmayı planladım. Fakat Berlin'i gördükten sonra Berlin Teknik Üniversitesinde mühendislik ve iş idaresini kombine eden yeni bir branş olan Endüstri Mühendisliğini seçtim.
Sizin öğrencilik yıllarınızda dönemin koşulları nasıldı?
Ülkenin ve okulun şartlarını şimdiyle nasıl kıyaslarsınız? 1957-60 yılları arası Demokrat Parti iktidarının inişe geçtiği, talebe hareketlerinin başladığı yıllardı. Siyasi konularla ilgilenirdik. Her şeye rağmen İstanbul'da talebeler için huzurlu bir ortam vardı.
Alman Lisesi'ndeki öğrencilik yıllarınıza dair unutamadığınız, yıllar geçse de hatırlayıp, yâd ettiğiniz (olay, anı, kişi vb.) neler var?
Okul sürecinde çok olaylar geçti. 6.sınıfta birkaç arkadaşımızın okuldan çıkarılmasına sebep olan 'Abuzittin Bey' olayı, resim hocasına elma atılması, 27 Mayıs'tan sonra Rüştü beye yapılan şakalar
Şu an sahip olduğunuz hayat tecrübesi ile o günlere, öğrencilik yıllarına dönmek mümkün olsa, neyi farklı yapardınız?
Daha fazla sosyal aktivite, bilhassa başlangıç senelerinde. Seyahat
Alman Lisesi'nde sonra öğreniminize nasıl devam ettiniz?
Berlin Teknik Üniversitesinde Endüstri Mühendisliği okudum. Berlin'de tahsilimin yanında çeşitli sosyal aktivitelerle dolu bir dönem. Berlin'de bulunan tüm üniversitelerden öğrenicilerin yaşadığı bir otonom yerleşkesde (Eichkamp) yöneticilik, üniversite bittikten sonra Berlin'de sistem analisti olarak 2 senelik bir iş hayatı ve 1972'de askerlik için Türkiye'ye dönüş
Alman Liseli oluşunuzun size ve kariyerinize neler kattığını düşünüyorsunuz?
Sistemli çalışma, sosyal ilişkiler, disiplin ve tevazu
Alman Lisesi'ni Alman Lisesi yapan olgular nedir? Okulumuzu diğerlerinden ayıran özellikleri nasıl tanımlarsınız?
Çalışmalarda disiplin ciddilik, dakiklik ve sorumluluk alma. Uygulamalarda başarılı ama proje üretmekte aynı oranda başarı yok.
Abitur yaptınız mı? Bunun size nasıl bir katkısı oldu? Bu sistemi nasıl değerlendirirsiniz?
1963 senesinde Abitur yaptım. Üniversiteye direkt girmemde faydası oldu.
Alman Liselilik ruhu hakkında neler söylersiniz? Var olduğunu düşünüyorsanız, ifadesi nedir?
Yukardaki sorularda cevaplandırdım
Edindiğiniz kariyerde ve halen bulunduğunuz pozisyona gelmenizde eğitimin yanı sıra, hangi etkenlerin yolunuzu açtığını düşünüyorsunuz?
Disiplinli ve planlı sorumluluk alarak çalışma, umumi kültür, sosyal çevrem
Bugün Alman Lisesi'nde öğrenim gören ya da ileride görecek olan gençlere tavsiye ve önerileriniz neler olur? Onlara hangi sektörleri hedef alan eğitimleri tavsiye edersiniz?
Değer yargıları bizim dönemimizden beri çok değişti. Birçok öğrendiğimiz etik değerler bugün tersyüz olduklarından gençlere fazla bir tavsiyede bulunmak kolay olmuyor. Ama etik ve manevi değerleri ihmal etmesinler, sosyal projelerde aktif rol alsınlar, sadece mesleklerine odaklanmasınlar ve aile, çevre bağlantılarını ihmal etmesinler. Elektronik, iletişim ve genetik teknolojisine önem verilmesini önereceğim sektörler

HALUK ÖZAĞAÇ SORUYOR

11. Veya 12. Sınıf, teneffüs sonrası bir arkadaş heyecanla sınıf kapısının önünde "Çocuklar bugün Suzan yok!" diye bağırdı. Sınıfta çıt yok. Arkadaş arkasını döndü ve Suzan öğretmen orada. Bu arkadaş kim?
Erbil Yener
Antalya gezisine gittik ve bir şehrimizin son durağında inip otobüse bindik. Hangi şehirde?
Burdur
Okulda senin ve benim de oynadığım basketbol takımının diğer 3 oyuncusunu sayabilir misin?
Emre Kunt, Bülent Yener, İlteriş Tezel

MİTHAT CİN SORUYOR

Alman Lisesi'nde okumaktan hiç pişman olduğun zamanlar oldu mu? Hangi sebep ile?
Genel olarak pişman olmadım. Ama Robert Kolejdeki sosyal aktivitelere çok hayranlık duyduğumdan keşke oraya gitseydim diye sıkça düşünmüştüm.
Okulun iş ve özel hayatınıza pozitif ve negatif etkileri oldu mu?
Alman kültürünün özellikleri arasında olan sistemli çalışma, disiplin, sorumluluk anlayışı, dakiklik hem iş, hem de özel hayatıma pozitif etki; kaide ve kullara bağlılık ile prensiplere uymadaki titizliğim ise bazı durumlarda negatif etki yapmıştır.
Hayatınızda en memnun olduğunuz yaş dönemi hangisiydi? Sebepleri nedir?
Geriye bakacak olursam hayatımın her döneminin kendine göre özellikleri mevcuttu ve her dönemden aralarında ayrım yapmadan çok zevk aldım ve hala da almaya devam ediyorum.

NEŞE ONURAL SORUYOR

Alman Lisesi'ndeyken okul içinde yoğun sosyal faaliyetlerde bulundun. Daha sonra da derneğimizin yeniden canlanmasına sebep olan aylık 2. Perşembe buluşmalarını, Hüseyin, Coşkun ve Engin'le ilk Sosis Gününü yurtiçi ve yurtdışı seyahatlerimizi organize ettin. Bu organizasyon gücü sende arkadaş sevgisinden mi kaynaklanıyor ve bunların meslek hayatında faydasını gördün mü?
İnsan arkadaşlarını kendisi seçer, akrabalarında ise bir etkisi olmaz. Kendi seçtiğim arkadaşlarla olan ilişkilerimi canlı tutmak için bu gibi faaliyetler çok yardımcı oluyor ve çocukluk döneminden gelen bu dostluklar ve arkadaşlık bilhassa yaşlandıkça bir motivasyon kaynağı oluyor. Benzer faaliyetler bilhassa Almanya'da tahsilim sürecinde çevreye uyum sağlamama yardımcı oldu. Meslek hayatımda bir faydasını görmedim.
Alman Lisesi'nde okurken sana daima yol gösteren ve gelecekteki hayatına yön veren bir öğretmenin oldu mu? Alman Lisesi yaşam yolunda verdiğin kararlarda ne kadar etken oldu?
10., 11. Ve 12. Sınıflarda Almanca ve İngilizce öğretmenimiz olan Erich Weber o zaman kadar bilmediğimiz ve yabancısı olduğumuz dünyaya, siyaset, savaşa ve olaylara bakış açısıyla unutamadığım bir öğretmenimdi. Alman Lisesi'nde aldığım eğitim sonunda hem üniversite tahsilimi Berlin'de yaparken, iş hayatımı da bir Alman firması olan Siemens'de geçirdim
Emekli olduktan sonra Evliya Çelebi gibi bütün dünya insanlarını tanıma yoluna çıktın. Bu yolculuklarda seni mutlu eden neler oldu?
Emekli olduktan sonra yaşadığım şehri ve memleketi dolaştıktan sonra dünyanın çeşitli ülkelerine gittim. Buralarda insanların yaşamlarını irdelemek fırsatını buldum. Renk, din, millet, yaşam kalitesi gibi kavramlardan daha önemlisinin insanlık olduğunu ve buna sahip olanların da yaşadıkları ortam ne olursa olsun hem kendilerine hem de çevrelerine huzur getirdiklerini görmek beni çok mutlu etti.