DER, DIE, DAS

s

31 AĞUSTOS 1984, İSTANBUL

Alman Lisesi öğrenim yıllarınız:

 1995 - 2003

Alman Lisesi sonrası eğitiminiz:

Sabancı Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği
Imperial College London Makine Mühendisliği Yüksek Lisansı

Mesleğiniz:

Makine Mühendisliği, Üretim Müdürlüğü

Halen çalıştığınız yer / Bulunduğunuz pozisyon:

Philip Morris Şirketinde Tedarik Zinciri ve Dijitalleşme Müdürü

Yabancı diliniz:

İngilizce - Almanca

Eşinizin adı:

Neşe Erden

Eşinizin mesleği:

Finans Müdürü

Çocuklarınızın isimleri:

Ege

İrtibat adresiniz:

emreerden@sabanciuniv.edu

Arnavutköy Yolu Sok. No:5 Maya Residences G17 Etiler-Beşiktaş - İstanbul.

ERDEN, EMRE Cevaplıyor


Alman Lisesi'ne giriş hikâyeniz nedir?
İlkokuldan beri hep mühendis olmak istiyordum, o dönemde Almanlar'ın çok iyi mühendis olduğunu ve Alman Lisesi'nin fen ağırlıklı bir lise olduğunu biliyordum, tüm okulları kazanmama rağmen bu hayal beni Alman Lisesi'ne yönlendirdi. 4 Eylül 1995'te başladığım günü hala hatırlıyorum, 18-19 yaşlarında son sınıf öğrencilerinin yanında 11 yaşında karakterimizin yoğrulacağı o güzel binanın önünde durduğumu da.
Alman Lisesi'nde nasıl bir öğrenciydiniz?
Alman Lisesi'nde fen derslerini çok seven, dersi derste çok fazla dinleyemeyen, biraz yaramaz bir öğrenciydim, ama notlarım genel olarak iyiydi.
Alman Lisesi'nde en sevdiğiniz ve en sevmediğiniz dersler nelerdi?
Fizik ve Matematik en sevdiğim, Türkçe ve Tarih en sevmediğim derslerdi. Dersi veren öğretmen de dersi sevmemde etkiliydi. İsmail Hoca'dan alınan bir din dersini sevmemek mümkün olur mu?
Unutamadığınız öğretmen kimdir?
Herr Brademann ve Herr Hoppstock, derslerde dersin de dışında çok değişik konulardan bahsederdik ve keyif alırdık. İsmail Hoca ve Herr Backer de unutulmazlar arasındadır.
Alman Lisesi'nde ders dışı faaliyetleriniz nelerdi?
O dönem çok fazla satranç turnuvasına katılırdık. Bazı seneler 10 turnuvaya katıldığım olmuştu. Okulun en keyifli yanı vapurla gidip gelmekti, bu nedenle istediğimiz saatte dönebiliyorduk. Seyahat tutkum da o zamanlar başlamıştı.
Sıra arkadaşınız kimdi?
Çok farklı sıra arkadaşlarım oldu, ancak en çok Emir'i unutamıyorum, çok güzel vakit geçirir ve anlaşırdık, kendisini özlüyorum maalesef artık aramızda yok.
Alman Lisesi'nde okurken geleceğe dönük idealleriniz, planlarınız, hayalleriniz nelerdi?
Hayatım boyunca sabit iki tane hayalim oldu , biri en az 100 ülkeyi gezmek biri de ileride bir ansiklopedide var olabilmek. İkincisi çok imkanlı olmasa da ilki için elimden geleni yapıyorum. Bir de hep mühendis olmak isterdim ve teknik konularla daha fazla ilgilenirdim, bunu da başarabildim.
Sizin öğrencilik yıllarınızda dönemin koşulları nasıldı? Ülkenin ve okulun şartlarını şimdiyle nasıl kıyaslarsınız?
Seçeneklerin daha az olduğu yıllardı, Taksim'de Asmalımescit furyasının başlamadığı zamanlarda neredeyse hep aynı yerlere giderdik. Şimdi 5 sene olan okul 8 sene idi, daha küçük yaşlarda başladığımız için okulun karakterimiz üzerindeki etkisi daha fazla olurdu. Okulun binası eski olmasına rağmen sanki tarihin içinde yaşıyor hissi verirdi, eskiden koridorlarda demir parmaklıklar olurdu, o halini hep sevmişimdir. Şimdi tadilattan sonra değişik gelse
Alman Lisesi'ndeki öğrencilik yıllarınıza dair unutamadığınız, yıllar geçse de hatırlayıp, yâd ettiğiniz (olay, anı, kişi vb.) neler var?
Okulun aldığı bir karar sonucunda her tenefüste bahçede geçirmemiz isteniyordu, 12. Sınıfta bu da bize zor geliyordu. O nedenle demokratik bir eylem yapıp tenefüste kapıyı kitlemiş ve protesto etmiştik, daha sonra disiplin kuruluna çağrıldık ve ben ceza alacağımızı düşündüm. Oysa tam tersi, biz sizin gibi eleştirebilen
Şu an sahip olduğunuz hayat tecrübesi ile o günlere, öğrencilik yıllarına dönmek mümkün olsa, neyi farklı yapardınız?
Spor yapmaya ve şimdiki hobilerim olan Snowboard, Kitesurf, Fotoğraf çekmeye çok daha erken başlamak isterdim. Teknik konulara olan ilgim kadar edebiyat, tarih, felsefe gibi derslere şimdi verdiğim önemi vermek isterdim.
Alman Lisesi'nde sonra öğreniminize nasıl devam ettiniz?
Sabancı Üniversitesi'nde burslu olarak Mekatronik Mühendisliği okuduktan sonra yüksek lisans için İngiltere'ye Imperial College'a gidip Makine Mühendisliği okudum.
Alman Liseli oluşunuzun size ve kariyerinize neler kattığını düşünüyorsunuz?
Çok detaycıyımdır, finansal bir sunumda ya da bir mühendislik sunumunda birim yazılmadı ise o sunumun geri kalanına kafamı veremiyorum. Alman Lisesi sınavlarında birim yazmadığımızda o sorudan sıfır aldığımız için, bu bana lisenin bir katkısı. Teknik konular dışında, sanata, tarihe, edebiyata ya da coğrafyaya da ilgi duyabilmem Alman Lisesi'nde bu derslerin derin bir şekilde işlenmesi sayesinde oldu. Din dersinde öğrendiğimiz Hinduizm ve Budizm gibi genel kültürümü şekillendiren çoğu konunun temeli lisede atıldı. Lisenin kariyerime en büyük katkılarından biri de yapısal düşünce yapısını kazanmaktı. Bu sayede özellikle yönettiğim projelerde en baştan nereye gitmek istediğimi ve nasıl gideceğimi daha iyi görebiliyorum.
Alman Lisesi'ni Alman Lisesi yapan olgular nedir? Okulumuzu diğerlerinden ayıran özellikleri nasıl tanımlarsınız?
Düşünce yapısıdır kesinlikle. Hayatımda herkesin baştan kabul ettiği, tüm toplumsal normları, dinleri, devletleri, ilişkileri her şeyi ama her şeyi sorguladım. Bazen mutluluk getirmese de bu sorgulama ve mantık arayışı kesinlikle Alman Lisesi gerçeğidir??
Abitur yaptınız mı? Bunun size nasıl bir katkısı oldu? Bu sistemi nasıl değerlendirirsiniz?
Alman Liseli olup da Abitur yapmamak bir kayıp olurdu, tabii ki de yaptım. Almanya'da okuma fırsatı verdiği için okulun en büyük avantajlarından biri olduğunu düşünüyorum. Abitur'a çalıştığımız konular sayesinde Üniversite 1. Sınıfı çok rahat geçirdik diyebilirim.
Alman Liselilik ruhu hakkında neler söylersiniz? Var olduğunu düşünüyorsanız, ifadesi nedir? Sizce geçmiş ve bugün arasında farklılıklar gösteriyor mu? Bu ruhun yansıttığı belirgin değerler olduğunu düşünüyor musunuz? Yoksa nasıl oluşturulabilir, ya da oluşturulabilir mi?
Alman Lisesi ruhu bence bir camia ruhu değil, daha çok bireysel ve tekil olarak ayakta duran, topluma nazaran daha analitik düşünebilen, sorgulayan bir grubun her bireyinde görbileceğiniz bir ruh. O nedenle 30 sene önceki mezunla da bu sene mezun olanla da sohbet ettiğimizde kafaca çok iyi anlaşabilsek de, maalesef o bağı sürekli olarak koruyamıyoruz.
Edindiğiniz kariyerde ve halen bulunduğunuz pozisyona gelmenizde eğitimin yanı sıra, hangi etkenlerin yolunuzu açtığını düşünüyorsunuz?
Ne istediğini bilmek en önemli konulardan biri, odaklanmanızı ve vakit kaybetmemenizi sağlıyor. Yurtdışında çok farklı ve fazla ülke görmek de hem İngiltere hem de Dubai'de yaşarken hayatımı kolaylaştırdı ve herkesle daha kolay iletişim kurabilmeme yardımcı oldu. Farklı konularla ilgilenmek , hobileri geniş tutmak da karşılaştığınız güçlüklerde yaratıcı çözümler bulabilmeniz için çok yardımcı oluyor.
Bugün Alman Lisesi'nde öğrenim gören ya da ileride görecek olan gençlere tavsiye ve önerileriniz neler olur? Onlara hangi sektörleri hedef alan eğitimleri tavsiye edersiniz?
Mutlaka yurtdışında bir süre yaşayın, farklı ülkelere gidin, farklı hobiler edinin. Sektör konusunda tavsiyede bulunamam, çünkü ne yaparsanız yapın yaptığınız işte iyi olun, isterseniz sporcu olun, ressam olun, kitap yazın, dağcı olun, şirket kurun, isterseniz ilaç isterseniz FMCG sektöründe çalışın, isterseniz yazılımcı olun ama mutlaka en iyisi olun!

BARIŞ ALTOP SORUYOR

Liseden Üniversiteye geçişte seni en çok şaşırtan (pozitif veya negatif) olay neydi?
Lise son sınıfın üniversite 1 derslerinin çoğunu kapsamış olması ve bu sayede Üniversite ilk senesinde çok rahat etmemiz
Füniküler mi yoksa Tramvay mı tercih edersin?
Tramvay kesinlikle:) İstiklal Caddesi'ni göre her şey güzeldir, tabii ki şu andaki değil anılarımızdaki
Dünyanın bir çok farklı yerinde okudun ve/ya çalıştın, Alman Lisesi'nin sana bu değişimlerde katkısı neydi?
Alman Lisesi dünya vatandaşı olabilmek adına bana katkı sağladı
Elinde imkanın olsa lise yıllarına mı dönmek istersin yoksa daha fazla tam kadro lise buluşması mı olmasını sağlardın?
Bence her yaş ayrı güzel, lise buluşması da gayet mutlu eder
Profesyonel kariyerindeki Alman Lisesi eğitiminin en belirgin ve ayırt edici özelliği nedir sence?
Alman Lisesi'nde eğer matematik ya da fizik sınavında birim yazmaz isek o sorudan sıfır alırdık tüm çözüm doğru olsa bile. Şu an aynı özeni ve dikkati iş hayatında da taşıyorum. Rakam, somut veri, net bilgi taşımayan her şey beni ciddi anlamda rahatsız ediyor.
Lisede en sevmediğin dersi neden sevmezdin? (içerik mi, öğretmen mı, sınıf mı, vb.)
Müzik dersi sanırım:) Tür olarak sevmediğim bir müzik çaldığında hemen demoralize olduğumdan sanırım, hele Almanca olan müzik dersindeki sözler maalesef hala ezberimde:)
En unutulmaz sınıf gezisi hangisiydi ve neden?
Stuttgart idi, Porsche fabrikasını gezmiştik ve çok etkilenmiştim
Özellikle Alman öğretmenlerle girdiğin iddiaların gerçek nedenini açıklar mısın?
Dersi kaynatmak amaçlıydı:) Ama bu sayede Herr Lepiorz'dan maç bileti de kazanmıştık
Sence başka bir lisede okumuş olsaydın bugün kendinde olabilecek en büyük eksiklik ne olurdu?
Analitik düşünce yeteneği, belki daha kötü bir mühendis olurdum
Lise anıları mı? Üniversite hayatı mı? Yoksa çalışma hayatı mı?
Çalışma hayatı, eğitim hayatı daha eğlenceli evet ama şu yaşlardan daha çok keyif alıyorum, hayattaki belirsizlikler artık beni etkilemiyor ve daha özgür hissediyorum

HASAN SARP SORUYOR

Geçmişe dönme şansın olsa yine Alman Lisesi'ni tercih eder misin?
Kesinlikle ederim
Potansiyelini keşfederken okulun seni iyi yönlendirdiğini düşünüyor musun?
Okulun bu konuda bir etkisi olduğunu düşünmüyorum
Alman Liseliler diğer köklü okullara göre daha mı asosyal?
Maalesef öyle, sebebini de bilmiyorum, belki bireyselliktendir, belki de her şeyi sorguladığımızdan
Ortaokul-lise arkadaşlıklarını bugünkü hayatın içerisinde nereye koyarsın?
Aradan ne kadar zaman geçerse geçsin tekrar birleştiğimizde sanki dün okulda beraber gibi hissediyorum ve yanlarında güvende hissediyorum
Beraber okuduğun arkadaşlarının çoğuyla benzer özellikleri taşıdığını düşünüyor musun?
Düşünce yapısı olarak genellikle benzer özelliklerimiz var
Okulun bugünkü öğrencilerine ne öğüt verirsin?
Paranızın çoğunu hatta belki de tamamını eşyaya değil tecrübeye harcayın, gezin , görün, yaşayın. Kendinizi tek bir yönde değil çok farklı alanlarda geliştirin
O dönemde Beyoğlu nasıldı? Bugünle kıyaslar mısın?
Beyoğlu'nun eskiden bir ruhu vardı, şimdi o maalesef yok. Daha az ama daha öz alternatif vardı, daha kendine has yerleri vardı, bir dönem neredeyse tüm arkadaşlarımız orada olduğu için sürekli bir tanıdığımızla karşılaşabilirdik
En çok şey öğrendiğin öğretmenin kimdi?
İsmail Coşkun'dan her dini öğrenmek genel kültürüme çok şey katmıştı ve her konuyu ayrı bakış açıları ile incelemem gerektiğini göstermişti
Dernek aktiviteleri yeterli mi? İyi tanıtım yapılıyor mu?
Dernek bir çok zorluğa rağmen elinden geleni yapıyor, her şeyi dernekten beklemeden her Alman Liseli'nin de elini taşın altına koyması gerekiyor. Örneğin bir davet mi ulaştı size, neden tüm döneminize siz göndermiyorsunuz?
Kadıköy-Karaköy vapur yolculuklarından aklında en çok kalan anı hangisidir?
Hangisini unutabilirim ki:) Okulun en keyifli yanı vapurla gidip gelmekti, son dakika ödev yapmaya çalışmamız, vapura binmeden yediğimiz döner, servis olmadığı için istediğimiz saatteki vapurla dönebilmek ve tabii sürekli yaramazlık yapmamız:)