Alman Lisesi'ne giriş hikâyeniz nedir?
İlkokuldan beri hep mühendis olmak istiyordum, o dönemde Almanlar'ın çok iyi mühendis olduğunu ve Alman Lisesi'nin fen ağırlıklı bir lise olduğunu biliyordum, tüm okulları kazanmama rağmen bu hayal beni Alman Lisesi'ne yönlendirdi. 4 Eylül 1995'te başladığım günü hala hatırlıyorum, 18-19 yaşlarında son sınıf öğrencilerinin yanında 11 yaşında karakterimizin yoğrulacağı o güzel binanın önünde durduğumu da.
Unutamadığınız öğretmen kimdir?
Herr Brademann ve Herr Hoppstock, derslerde dersin de dışında çok değişik konulardan bahsederdik ve keyif alırdık. İsmail Hoca ve Herr Backer de unutulmazlar arasındadır.
Alman Lisesi'nde ders dışı faaliyetleriniz nelerdi?
O dönem çok fazla satranç turnuvasına katılırdık. Bazı seneler 10 turnuvaya katıldığım olmuştu. Okulun en keyifli yanı vapurla gidip gelmekti, bu nedenle istediğimiz saatte dönebiliyorduk. Seyahat tutkum da o zamanlar başlamıştı.
Sıra arkadaşınız kimdi?
Çok farklı sıra arkadaşlarım oldu, ancak en çok Emir'i unutamıyorum, çok güzel vakit geçirir ve anlaşırdık, kendisini özlüyorum maalesef artık aramızda yok.
Alman Liseli oluşunuzun size ve kariyerinize neler kattığını düşünüyorsunuz?
Çok detaycıyımdır, finansal bir sunumda ya da bir mühendislik sunumunda birim yazılmadı ise o sunumun geri kalanına kafamı veremiyorum. Alman Lisesi sınavlarında birim yazmadığımızda o sorudan sıfır aldığımız için, bu bana lisenin bir katkısı. Teknik konular dışında, sanata, tarihe, edebiyata ya da coğrafyaya da ilgi duyabilmem Alman Lisesi'nde bu derslerin derin bir şekilde işlenmesi sayesinde oldu. Din dersinde öğrendiğimiz Hinduizm ve Budizm gibi genel kültürümü şekillendiren çoğu konunun temeli lisede atıldı. Lisenin kariyerime en büyük katkılarından biri de yapısal düşünce yapısını kazanmaktı. Bu sayede özellikle yönettiğim projelerde en baştan nereye gitmek istediğimi ve nasıl gideceğimi daha iyi görebiliyorum.
Bugün Alman Lisesi'nde öğrenim gören ya da ileride görecek olan gençlere tavsiye ve önerileriniz neler olur? Onlara hangi sektörleri hedef alan eğitimleri tavsiye edersiniz?
Mutlaka yurtdışında bir süre yaşayın, farklı ülkelere gidin, farklı hobiler edinin. Sektör konusunda tavsiyede bulunamam, çünkü ne yaparsanız yapın yaptığınız işte iyi olun, isterseniz sporcu olun, ressam olun, kitap yazın, dağcı olun, şirket kurun, isterseniz ilaç isterseniz FMCG sektöründe çalışın, isterseniz yazılımcı olun ama mutlaka en iyisi olun!
O dönemde Beyoğlu nasıldı? Bugünle kıyaslar mısın?
Beyoğlu'nun eskiden bir ruhu vardı, şimdi o maalesef yok. Daha az ama daha öz alternatif vardı, daha kendine has yerleri vardı, bir dönem neredeyse tüm arkadaşlarımız orada olduğu için sürekli bir tanıdığımızla karşılaşabilirdik